INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?

INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?
Klik imej di atas

Misteri ikan gergasi di Terengganu

Friday, July 3, 2009

 

Oleh Noor Azam Abd Aziz

KUALA TERENGGANU: Berikutan pendedahan Metro Ahad minggu lalu mengenai misteri ikan naga atau Arapaima Gigas di Tasik Kenyir, kerajaan negeri menawarkan ganjaran RM10,000 kepada kaki pancing yang berjaya menangkap ikan berkenaan.

Tempoh kebenaran menangkap ikan itu bermula semalam hingga 15 Ogos ini di seluruh tasik kecuali kawasan yang diwartakan sebagai Taman Negara dan Santuari Kelah.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Said yang mengumumkan ganjaran itu, berkata kaki pancing berminat perlu mendaftar dengan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (Ketengah) dan penguat kuasa Kenyir Rangers akan memantau usaha menangkap ikan itu.

“Walaupun Arapaima Gigas spesies ikan besar, ia tidak menyerang manusia tetapi menjadikan ikan lain dalam tasik sebagai makanan.

“Kita khuatir dengan adanya spesies ikan berasal dari Sungai Amazon itu, ikan lain akan pupus. Kita juga bimbang ikan itu akan membiak di Tasik Kenyir yang sedang kita bangunkan sebagai satu daripada destinasi pelancongan penting di Terengganu,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.

Menurutnya, ikan Arapaima Gigas yang berjaya ditangkap hidup-hidup akan di tempatkan di Mini Zoo dan Taman Rekreasi Bukit Takal, Kemaman, sebagai tarikan orang ramai.

“Kita tidak tahu berapa jumlah sebenar ikan itu di Tasik Kenyir tetapi kita perlu pastikan tiada ikan pemangsa. Ikan toman juga adalah pemangsa tetapi tidak akan membesar seperti Arapaima Gigas,” katanya.

Katanya, kaedah menangkap ikan naga itu terhad kepada penggunaan joran dan setiap peserta perlu mempunyai permit serta mematuhi semua undang-undang kecil berkaitan dengan aktiviti memancing di Tasik Kenyir.

Metro Ahad minggu lalu mendedahkan misteri ikan naga iaitu Arapaima Gigas yang didakwa wujud di tasik berkenaan dan dikatakan boleh membesar sehingga 4.5 meter panjang selain mencapai berat hingga melebihi 200 kilogram.

Ikan itu antara spesies hidupan air yang diharamkan ditangkap dan dipelihara di negara ini.

Pegawai Penyelidik Pusat Penyu dan Ekosistem Marin Terengganu, Abdul Wahab Abdullah dipetik sebagai berkata, ikan itu dikategorikan sebagai karnivor iaitu memakan ikan lain sebagai makanan.

Ikan berasal dari Sungai Amazon itu diburu menggunakan lembing penduduk tempatan dan dijadikan hidangan eksotik selain berdepan ancaman kepupusan di habitat asalnya itu berikutan penangkapan tidak terkawal.

Harian Metro

3 Julai 2009Noor Azam Abd Aziz

KUALA TERENGGANU: Kewujudan ikan gergasi di Tasik Kenyir di Hulu Terengganu seperti didakwa masyarakat Orang Asli dan nelayan tasik yang mencari rezeki di situ dianggap sebagai satu mitos dan belum terbukti kebenarannya.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan negeri, Datuk Za’bar Mohd Adib, berkata tindakan individu menyebarkan kisah misteri itu boleh menjejaskan industri pelancongan di tasik itu.

Menurutnya, beliau tidak pernah mendengar cerita berkaitan ikan gergasi di tasik itu dan menganggapnya andaian semata-mata.

“Saya berharap pihak yang menyebarkan cerita itu tunjukkan bukti supaya pihak berkenaan boleh menjalankan kajian untuk memastikan kebenarannya,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Beliau berkata, kematian seorang pekerja projek Taman Burung, Helmi Shukri Hashim, 28, dari Jengka, Pahang dan anggota bomba yang menjalankan operasi menyelamat, Aladi Hassan, 41 di tasik berkenaan, baru-baru ini, tidak ada kena mengena dengan ikan itu.

Katanya, faktor kedalaman air serta khazanah kayu balak yang banyak di dalam tasik itu dipercayai menjadi punca kejadian berkenaan.

“Kita perlu faham tasik berkenaan amat dalam malah terdapat banyak pokok kayu balak yang ditenggelamkan ketika empangan itu dibina. Berdasarkan laporan saya terima, dua mangsa itu ditemui dalam keadaan tersangkut di celah ranting kayu balak berkenaan,” katanya.

Za’bar berkata, kerajaan negeri kini merancang mempertingkatkan kemudahan di tasik berkenaan termasuk menyediakan garis panduan khas kepada pengusaha rumah bot berhubung aspek keselamatan bagi memastikan keselamatan pengunjung sentiasa terjamin.

Beliau mengulas laporan muka depan Metro Ahad semalam mengenai misteri ikan naga di tasik itu yang dikaitkan dengan kematian Helmi Shukri dan Aladi.

Sementara itu, Pengurus Besar Majlis Tindakan Pelancongan Negeri, Fathil Ghani, berkata pihaknya percaya dakwaan itu tidak berasas dan dikhuatiri mengundang rasa cemas di kalangan pengunjung kawasan rekreasi itu.

“Kita sedang giat mempromosikan tasik berkenaan terutama kepada pelancong dan dakwaan tidak berasas itu boleh menjejaskan reputasi tasik itu yang terkenal sebagai syurga ikan bagi kaki pancing,” katanya.

Harian Metro

29 Jun 2009

0 comments: