INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?

INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?
Klik imej di atas

Hujan darah, hujan lembu

Monday, January 14, 2013

 

Oleh MEGAT LUTFI MEGAT RAHIM

DEBU pasir Gurun Sahara didakwa penyebab berlakunya hujan berwarna di seluruh dunia

HUJAN emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri, baik lagi negeri sendiri. Begitu indahnya peribahasa Melayu itu yang bermaksud sesuatu itu sememangnya lebih baik di kampung halaman sendiri.

Bagaimanapun, fenomena hujan berwarna merah seakan-akan darah yang melanda Kerala, India selama dua bulan bermula 25 Julai 2001 masih menjadi misteri hingga sekarang.

Bukan sahaja lebih 500,000 meter padu air hujan turun pada masa itu malah penduduk mendakwa air hujan itu turut berwarna kuning, hijau dan hitam pada 10 hari pertama.

Lebih pelik selepas kejadian itu pakaian yang dijemur di ampaian di luar rumah bertukar merah seperti terkena darah.

Pada mulanya kumpulan saintis India berhujah peristiwa itu disebabkan oleh debu pasir dari Gurun Sahara di benua Afrika.

Namun, selepas penyelidikan lanjut dilakukan, elemen merah daripada air hujan itu didapati sel hidup yang tidak diketahui daripada mana asalya.

Komponennya ialah ialah 50 peratus karbon, 45 peratus oksigen manakala bakinya besi dan sodium.

Pasir gurun

Seorang pakar fizik dari Universiti Mahatma Gandhi, India, Godfrey Louis menolak teori hujan darah itu berpunca daripada debu pasir Gurun Sahara.

“Partikel air hujan itu jika dilihat menerusi mikroskop bukannya pasir atau debu sebaliknya bakteria yang terhasil akibat letupan komet yang memasuki Bumi.

“Lagipun tempoh dua bulan fenomena itu terlalu lama untuk dikaitkan dengan pasir gurun itu,” katanya.

Menurut Louis, hasil temu bual dengan beberapa orang saksi mendapati mereka terdengar bunyi letupan yang kuat hingga mengegarkan rumah mereka sejurus sebelum hujan turun.

Hujah itu dipersetujui pakar fizik Milton Wainright daripada Universiti Sheffiled di Britain.

“Terdapat kemungkinan kumpulan kelawar yang sedang berterbangan di udara mati akibat meteor yang meletup.

“Malah, ada hubungan yang kuat antara laporan hujan berwarna dengan aktiviti meteor,” katanya.

Bagaimanapun, dakwaan itu disangkal dan dipersenda ramai pihak kerana tiada sayap dan anggota badan kelawar mati yang dijumpai di Kerala.

Mungkin pendapat saintis Patrick McCafferty dari Universiti Queen, Ireland lebih munasabah.

Beliau mengatakan terdapat 80 kes hujan berwarna di seluruh dunia.

“Terdapat 20 laporan air hujan bertukar menjadi darah serta 68 contoh fenomena yang sama seperti hujan berwarna hitam dan putih.

Merah

“Begitupun, sebahagian kecil daripada sampel berkenaan sahaja mempunyai kaitan dengan komet yang meletup sambil membawa sel hidup dari angkasa lepas,” ujarnya.

Tuturnya, laporan itu menyebut ada kaitan antara hujan berwarna dengan aktiviti meteor seperti kes di Kerala.

Misteri hujan darah di selatan India itu masih belum terungkai.

Bagi pakar fizik Fred Hoyle dan Dr. Chandra Wickramasinghe, teori usang yang disebut Panspermia mengatakan bahawa kehidupan di bumi berasal dari angkasa lepas mungkin menjadi jawapannya.

Mereka berpendapat terdapat gas yang merupakan antara kandungan bintang dan mengandungi bakteria, turun ke Bumi bersama hujan.

“Ketika gas itu membentuk sistem bintang, bakteria yang ada di dalamnya tetap bertahan sebelum memasuki komet.

“Komet itu kemudian mengenai sinaran matahar. Panas matahari mencairkan permukaan komet sebelum memasuki planet lain termasuk Bumi dan membawa bersama bakteria itu,” katanya.

Pengkaji makhluk asing tempatan, Ahmad Jamaludin berpendapat, hujan darah itu tidak mempunyai sebarang kaitan dengan objek terbang tidak dikenali (UFO) ataupun entiti asing yang mendiami angkasa lepas.

“Kejadian ini pernah berlaku iaitu hujan lembu di Kentucky, Amerika Syarikat (AS) pada tahun 1876 serta hujan ikan dan katak di Jepun pada Jun 2009.

“Mungkin entiti hidup sebenarnya berasal dari alam lain yang hidup di bumi tetapi tidak dapat dilihat oleh manusia,” katanya kepada Jurnal.

Kosmo!

27 Mei 2012

0 comments: