INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?

INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?
Klik imej di atas

Otak manusia mengecil

Sunday, March 14, 2010

 

GAMBAR tiga dimensi (3-D) replika otak 28,000 tahun lalu menunjukkan ia 20 peratus lebih besar berbanding otak manusia sekarang.


PARIS - Otak manusia semakin mengecil, kata beberapa saintis yang membina semula replika tengkorak berusia 28,000 tahun yang ditemui di Perancis.

Satu pasukan saintis menyatakan otak manusia itu 20 peratus lebih besar berbanding sekarang.

Tengkorak berusia 28,000 tahun itu dikenali sebagai Cro Magnon 1 iaitu nama yang diambil sempena sebuah gua di Dordogne iaitu lokasi ia ditemui. Kajian itu menunjukkan bahawa otak manusia menjadi semakin efisien seperti komputer yang saiznya kian kecil.

Projek itu mencetuskan persoalan iaitu: "Sekiranya kepala manusia mula mengecut, kenapakah ia berlaku?," lapor sebuah akhbar semalam.

Cro Magnon 1 disimpan di Muzium Nasional Sejarah Alam Semulajadi Perancis di Paris sejak ia ditemui bersama lima rangka manusia pada 1868.

Tengkorak itu milik seorang lelaki yang memiliki tubuh yang sempurna dan setinggi 1.8 meter. Beberapa teori timbul untuk menerangkan misteri pengecilan otak.

Salah satunya ialah kepala bersaiz besar perlu bagi kehidupan manusia paleolitik awal dalam cuaca sejuk dan terlibat dalam aktiviti luar rumah. - Agensi

Kosmo!

15 Mac 2010

0 comments: