INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?

INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?
Klik imej di atas

Fenomena Awan Gulung

Monday, February 22, 2010

 

Fenomena ini dikenali sebagai Cloud Roll ataupun Awan Gulung. Fenomena Awan Gulung ini telah berlaku di Uruguay baru-baru ini.

Fenomena Awan Gulung ialah awan yang rendah, mengufuk, berbentuk tiub dan merupakan jenis awan arkus yang agak jarang dilihat. Mereka berbeza daripada awan-awan lain. Awan Gulung biasanya kelihatan seperti 'menggulung' kira-kira satu paksi mengufuk. Awan Gulung boleh diibaratkan seperti satu gelombang tunggal atau satu soliton, yang merupakan suatu gelombang yang mempunyai satu rabung dan gerakan-gerakan tanpa mengubah kelajuan atau bentuk. Satu daripada Awan Gulung yang terkenal adalah awan Morning Glory yang ditemui di Queensland, Australia. Satu daripada sebab-sebab utama Morning Glory terbentuk adalah pengedaran 'mesoscale' yang mengaitkan bayu laut yang terbentuk di Semenanjung Cape York dan Teluk Carpentaria. Bagaimanapun ciri-ciri yang sama dapat diwujudkan oleh penurunan udara daripada ribut petir dan tidak dikaitkan dengan daerah-daerah pantai.

Beberapa awan gulung telah dilihat di Selat Inggeris, Kepulauan Shetland, Rusia Timur, kawasan-kawasan maritim lain Australia, dari Pantai Mexico berhampiran Laut Cortez, Uruguay, Nova Scotia dan teluk Campos dos Goytacazes di Brazil.

**Imej dicuplik dari e-mail. Terima kasih kepada En. Halim.

Sumber: wikipedia

0 comments: