INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?

INGIN MEMBELI MINYAK WANGI?
Klik imej di atas

Rahsia genius matematik dunia

Sunday, April 12, 2009

 

Alexis Lemaire

Seorang pelajar Perancis, Alexis Lemaire mencipta rekod dunia setelah berjaya menyelesaikan masalah matematik punca kuasa 13 untuk sebarang nombor 200 digit dalam tempoh 72.4 saat.

Lemaire, 27, menggunakan sebuah komputer riba yang memaparkan sebarang nombor secara rawak sebelum menyelesaikan masalah tersebut.

Dalam tempoh tidak sampai dua minit, dia berjaya mengenal pasti dua kuadrilion, 397 trilion, 207 bilion, 667 juta, 966 ribu dan 701 sebagai jawapan kepada punca kuasa 13.

Kuadrilion adalah jumlah selepas trilion iaitu nombor yang menpunyai 15 angka kosong.

Jawapan tersebut adalah nombor yang diganda sebanyak 13 kali yang menghasilkan oleh nombor 200 digit yang dipaparkan oleh komputer.

Lemaire yang merupakan pelajar kedoktoran jurusan teknologi kepintaran buatan (AI) di sebuah universiti di Perancis menunjukkan kepintarannya itu di Dewan Sains New York, Amerika Syarikat (AS) pada Khamis lalu.

"Mencari jawapan untuk digit yang pertama dan terakhir adalah mudah tetapi digit yang berada di tengah-tengah adalah sangat sukar," katanya.

Menurutnya, dia mengambil masa beberapa tahun untuk berlatih bagi menyelesaikan masalah punca kuasa 13 selain berjaya memadamkan rekodnya sendiri selama beberapa kali.

"Saya berpendapat mereka yang tidak mempunyai pemikiran yang pantas boleh membuat pengiraan seperti ini tetapi ia agak sukar," jelasnya.

"Saya menggunakan sistem kepintaran buatan di dalam otak saya daripada menggunakan sebuah komputer," jelasnya ketika mendedahkan mengenai kepintarannya itu.

"Saya percaya kebanyakan individu boleh melakukannya tetapi bezanya saya mempunyai pemikiran yang terlalu pantas.

"Kadang-kadang otak saya berfungsi terlalu pantas apabila membuat pengiraan yang terlalu besar sehingga menyebabkan saya terpaksa mendapat rawatan," tambahnya.

Lemaire berkata, dia mula menyedari mengenai kemampuannya untuk menyelesaikan pengiraan matematik yang besar ketika berusia 11 tahun.

Bagaimanapun, yang menariknya, dia tidak pernah mendapat keputusan yang baik dalam mata pelajaran matematik ketika bersekolah.

"Saya bukannya pelajar yang cemerlang ketika bersekolah. Saya merupakan individu yang belajar secara sendiri terutama sekali melalui buku," ujarnya.

Petua Lemaire adalah berlatih dan berjoging pada setiap hari dan tidak mengambil minuman beralkohol atau kopi serta makanan yang tinggi kandungan lemak atau gula.

"Saya menggunakan proses yang membuatkan saya berkelakuan seperti sebuah komputer bagi meningkatkan kemahiran.

"Saya akan belajar daripada setiap kesalahan yang saya lakukan. Ia seperti satu program komputer dalam otak saya," katanya.

Lemaire memberitahu bahawa dia juga sering berehat selama beberapa hari dan mendengar muzik untuk membantu dirinya bertenang.

"Bekerja terlalu lama adalah tidak baik untuk kesihatan.

"Otak atau jantung saya mungkin berhenti berfungsi sekiranya saya membuat pengiraan pada sepanjang hari. Membuat terlalu banyak latihan dan berfikir terlalu pantas boleh mengganggu kesihatan," jelasnya.

Lemaire juga yakin pakar matematik yang lain di seluruh dunia sukar untuk menandingi kehebatannya itu.

"Ia terlalu sukar kerana kebanyakan mereka hanya mampu menyelesaikan punca kuasa 13 daripada nombor 100 digit sahaja," jelasnya.

Dia yang sebelum ini pernah menerima jolokan sebagai manusia kalkulator berpendapat adalah lebih tepat jolokan tersebut ditukar kepada manusia komputer.

Menurutnya, dia telah dihubungi oleh beberapa buah bank dan syarikat komputer yang mempelawanya bekerja selepas tamat pengajiannya.

- AFP
November 2007

0 comments: